Ce este un VPN si care sunt beneficiile acestuia?

Ce este un VPN si care sunt beneficiile acestuia? Odata cu inceperea pandemiei de Covid si cu inceperea oamenilor de a lucra remote, oamenii au apelat la serviciile VPN. Cu siguranta, si inainte de pandemie existau companii care aveau acest serviciu de VPN integrat. Insa, existau si persoane/companii care nu il foloseau si nici nu cunosteau beneficiile acestuia. Tu stii care sunt beneficiile acestui serviciu?

Ce este un VPN? Conform Wikipedia, acesta extinde reteaua privata a unei companii peste o retea publica, precum internetul. El permite unui calculator sau unui dispozitiv ce poate fi conectat la retea sa trimita si sa primeasca date peste retele publice sau comune ca si cum ar fi conectat la reteaua privata. Beneficiile cu care vine acesta sunt functionalitatea, securitatea si politicile retelei publice.

Poate ca la prima vedere nu observi valoarea acestui serviciu. Insa, cu timpul iti vei da seama care sunt beneficiile acestui tip de serviciu IT. Asa cum este in cazul internetului folosit pe mobile cat si pe desktop, acelasi lucru este si in cazul VPN-ului.

De exemplu, pentru a-i putea intelege beneficiile ne putem raporta la detaliile traficului de internet. In momentul in care utilizam o retea locala pentru a accesa diverse servicii de pe internet, sursa cererilor de accesare este propria nostra retea locala (LAN). Insa, in momentul in care esti conectat la VPN si tot traficul tau de pe internet trece prin aceasta retea virtuala, oamenii din exterior te privesc ca facand parte din reteaua locala a acestuia.

Ce este acela un VPN si care sunt beneficiile acestuia?
vpn

Cum folosesti un VPN?

Sunt mai multe modalitati prin care noi ne putem conecta. Ideea principala din spatele unui VPN este legata de faptul ca trebuie sa iti adeveresti identitatea. Cel mai simplu mod de a stabili conexiunea securizata la VPN este prin conectarea directa la server cu ajutorul unui nume de utilizator si al unei parole stabilite anterior.

Tu stii care sunt beneficiile VPN-ului?

  1. In primul rand, tot traficul dintre tine si acest serviciu pe care il folosesti este criptat. Asta inseamna ca este imposibil ca o alta persoana sa poata vedea ce faci pe internet;
  2. Cat timp esti conectat(a) la VPN care nu are restrictii impuse de alta persoana, poti sa accesezi orice site de pe internet. Daca o alta persoana impune anumite restrictii, celelalte persoane pot fi restrictionate la anumite informatii/site-uri de pe internet;
  3. Serverele la care te conectezi nu pot vedea adresa ta IP, ele observa doar adresa serverului de VPN.

 

Cu siguranta, vom detalia mai in amanunt acest subiect. Insa, acum ca am atins aproape toate punctele in ceea ce priveste beneficiile, ce este acela un VPN dar si cum il putem folosi, te invitam sa stai de vorba cu unul dintre specialistii nostri. Acestia te vor ajuta sa intelegi mai in detaliu cum poate fi acesta un beneficiu si pentru compania ta.

De asemenea, daca ai nevoie de informatii despre externalizarea IT, securitate IT, mentenanta IT sau orice lucru ce tine de specialistii in domeniul IT, contacteaza-ne si te ajutam cu cel mai mare drag!