Ce este si cum ne putem impotrivi unui atac cibernetic?

Stiti ce este si cum ne putem impotrivi unui atac cibernetic? Dar cum ne putem proteja pe noi si compania noastra? Posibil sunteti la curent cu noile evenimente prin care mai multe site-uri guvernamentale au fost supuse in aceasta dimineata si anume atacul cibernetic. Potrivit unei surse de stiri si anume Digi24.ro, mai multe site-uri guvernamentale au fost supuse unui atac cibernetic de tipul DDOS (distributed denial of service). Potrivit acestei stiri, site-ul nu continea baze de date cu caracter sensibil care sa pune in pericol persoane si informatii importante.

Atacul cibernetic  DoS (DDoS) este o incercare frauduloasa de a face indisponibile sau de a bloca resursele unui calculator. Desi mijloacele si obiectivele unui astfel de atac sunt foarte diverse, in general acest atac este efectul eforturilor intense ale unei (sau a mai multor) persoane de a impiedica un site web sau si a unor servicii din Internet de a funcționa eficient, temporar sau nelimitat.

Cum am mai spus, de-a lungul timpului au existat mai multe tipuri de atacuri cibernetice. DoS – Denial of Service), DDoS (Distributed Denial of Service), SQLi (SQL injection), XSS (Cross-Site Scripting), atac de tip Ransomware (pentru mai multe detalii despre acest tip de atac cibernetic, te invitam pe blog) sunt cateva dintre cele mai intalnite tipuri de atacuri cibernetice.

Atacul cibernetic de tip DDos este un atac care ne poate pune in pericol atat pe noi cat si companiile noastre. In general, scopul acestor atacuri de tip DDos este acela de a face un site nefunctional. Insa, va puteti gandii ce inseamna acest lucru in cazul companiilor care isi desfasoara activitatea cu ajutorul unui astfel de site? In cele mai multe cazuri, in urma unui altfel de atac, site-urile devin nefunctionale pentru o perioada lunga de timp.

Cum ne putem impotrivi unui altfel de atac cibernetic?

Pentru a ne pune in calea unul altfel de atac cibernetic, existenta unei echipe formata din specialisti in domeniul IT este de nelipsit. Ce poate face o echipa de specialisti IT pentru noi? In primul rand, ne poate ajuta pe noi si compania noastra in evitarea unor altfel de situatii neplacute. Cum? Prin verificarea si protejarea site-urilor sau prin protejarea impotriva pierderii de informatii importante. De asemenea, existenta unei polite de asigurare in caz de atac cibernetic este extrem de importanta. Intr-o altfel de situatie, aceasta ne poate indeparta de scurgerile de informatii dar si de atacurilor cibernetice.

De ce sunt companiile supuse unui atac cibernetic de tip DDoS?

Scopul acestui atac este de a face un site nefunctional, oprind activitatea companiilor, in functie de munca depusa. Insa, cu totii ne dorim sa nu fim supusi unor altfel de situatii indiferent de activitatea noastra zilnica. De cele mai multe ori, odata cu acest atac, site-urile noastre pot deveni inactive. Acest lucru se poate intampla fie pentru putin timp, fie, pentru o perioada mare de timp.

 

Ia legatura cu specialistii IT pentru a identifica cele mai bune solutii IT impotriva unui atac cibernetic pentru compania ta!