Atac cibernetic de tip ransomware. Atac cibernetic la cea mai mare conducta de petrol din SUA.

ransomware

Pentru ca in articolele trecute am vorbit despre atacurile cibernetice si despre repetitatea cu care aceste atacuri apar in cadrul societatii noastre, acum a venit momentul sa vorbim despre un anumit tip de atac cibernetic.  Atacul cibernetic despre care am ales sa vorbim este atacul cibernetic de tip ransomware.

 

Ce este atacul cibernetic de tip ransomware?

Un atac cibernetic de tip ransomware este acel atac care are ca scop afectarea integritatii si disponibilitatii datelor sistemelor informatice. Acest lucru se realizeaza prin criptare si implicit prin blocarea accesului la acestea. In urma acestui atac, hackerii solicitand la schimb plata unei rascumparari in moneda virtuala sau anumite beneficii necesare hackerului.

Asa cum am mai vorbit, predispuse atacurilor cibernetice sunt companiile de toate dimensiunile. Fie ca vorbim despre o companie de dimensiuni mici, mijlocii sau mari. De asemenea, toate companiile pot fi vizate de catre hackeri indiferent de domeniul de activitate. Hackerii fiind interesati doar de lucrurile obtinute in urma realizarii unui atac cibernetic. Pentru ca atacurile cibernetice sunt tot mai intalnite in societatea noastra, astazi am ales sa vorbim despre un tip de atac cibernetic si anume “atac cibernetic de tip ransomware”. Scopul acestuia este de a observa care sunt consecinetele unui astfel de atac.

Atac cibernetic la cea mai mare conductă de petrol din SUA

Potrivit unei stiri publicate de Digi24 pe data de 10.05.2021, un atac cibernetic de tip ransomware a fost intalnit la cea mai mare conducta de petrol din SUA. Oleoductul, este cel care transporta 2,5 milioane de barili pe zi si asigura 45% din aprovizionarea cu motorina, benzina si kerosen a Coastei de Est a SUA. Ca si consecinta a atacului, a trebuit inchisa initial intreaga retea de conducte. Acesta consecinta resimtita a avut ca si rezultat pierderi mari financiare pentru companie.

De asemenea, potrivit Digi24, mai multe surse au confirmat ca acest atac cibernetic de tip ransomware a fost cauzat de o banda de hackeri pe nume DarkSide. Exista informatii ca aceasta s-a infiltrat in reteaua Colonial. Compania care detine conducta, si a preluat controlul asupra a circa 100 GB de date. Hackerii au blocat datele pe unele computere si servere, in cele din urma cerand rascumparare in bani. In urma acestui atac, hackerii au amenintat ca vor publica datele pe internet, daca nu primesc banii ceruti.

 

Dupa cum putem observa, scopul hackeriilor poate fi acela de a prelua date despre companie. Datele preluate fiind folosite in scopul obtinerii de avantaje financiare sau personale. Datele preluate de catre hackeri pot fi date persoanale, date despre angajati sau date despre companie avand de cele mai multe ori scopuri rau intentionate.

 

Cateva dintre cele mai importante masuri pe care trebuie sa le luam pentru a prevenii aparitita unui atac cibernetic de tip ransomware sunt:

– existenta unui antivirus care sa va protejeze dispozitivele in fata oricarui atac;

– realizarea constant de backup pentru datele dumneavoastra. Astfel riscul pierderii de date despre compania dumneavoastra fiind inlaturat;

– apelearea la specialisti care sa va ajute in prevenirea si siguranta in fata unui atac cibernetic de tip ransomware.

 

 

Pentru ca atacurile cibernetice au inceput sa apara din ce in ce mai des in cadrul societatiilor moderne, existenta unei echipe bine pregatite care sa va poata ajuta in evitarea oricarei pierderi de date este de neinlocuit. Echipa bSlash va sta la dispozitie cu toate informatiile necesare pentru a evita atacurile cibernetice si pierderile de date. Contacteaza-ne!